Några tänkvärda ord om cesky terrier

Om man har ett problem och provar alla olika råd man får från kreti och pleti kan det göra problemet värre. Håll er till ett råd i taget.

 

När man får höra 

Min valp/unghund är så rädd att han bara skakar, kan inte vara själv i rummet utan bara ska vara där vi är så har han varit hela tiden sen han kom hit.

Hundinstruktören säger att det är för att uppfödaren anväder den där fina utställningshanen som alla vill ha!!!

Sant eller falskt?

 

Ceskyn är en väldigt lätt ras, men om man inte förstår den, då är det en svår ras

Det ligger en hel del i det.

Ceskyn är inte som andra hundar, man kan inte följa instruktionerna i handböckerna. Man måste lära sig läsa sin hund och bete sig därefter.

Man har sett på BPH att ceskyn inte liknar någon annan ras.

Ceskyn är högkänslig och det är normalt att den reagerar på ljud och andra störningar. Högkänsligheten gör att den känner av människan. Om man som människa är det minsta orolig överför man det till sin cesky och hunden blir obekväm.

Bästa sättet att få en cesky att koppla av är att nonchalera den, och själv sitta still och koppla av. Det kanske tar ett tag innan hunden kommit in i den vanan om den inte lärt sig det som valp. Men det kommer.

Det är bättre att ge ett tuggben än att aktivera ceskyn för mycket.

Det är ingen aktiv ras som behöver använda hjärnan hela tiden. Den mår bäst av att bara vara med och att göra roliga saker helt kravlöst.

Man kan få massa råd från hundtränare, hundpsykologer, den som jobbar i djuraffären och diverse olika förståsigpåare man möter på promenaden. Men ingen av dem känner rasen lika bra som uppfödaren.

Kursledare har ingen rasspecific utbildning utan en generell utbildning på hur hunden fungerar. Många har aldrig träffat en cesky tidigare.

 

 

Måste min cesky hälsa på folk den inte känner?

Om din cesky inte vill hälsa på okända människor då måste Ni respektera det och inte tvinga den.Oftast luktar hunden på den okändes ben men vill inte ha någon mer kontakt.  Det är din skyldighet som ägare att säga till att min hund vill inte hälsa.

Att den inte vill hälsa kan den visa genom att vända bort huvudet eller gömma sig bakom dina ben.

Det hjälper inte att personen sätter sig på huk och försöker locka till sig hunden. Det ska inte behöva gå så långt att hunden morrar eller gör ett utfall. Då är de du som gjort fel inte hunden.

 

Svar NEJ

back